Bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artması bekleniyordu
Bu haber bülteninde yer alan bilgilerin toplanması, işlenmesi ve yayınlanmasından Tarım ve Orman Bakanlığı, yayınlanmasından ise Türkiye İstatistik Kurumu sorumludur.
2023 yılı ilk tahmininde, üretim tedbirlerinin bir önceki yıla göre hububat ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) %4,8, sebzelerde %1,9, meyve, içecek ve baharat bitkilerinde %0,3 oranında artacağı varsayılmıştır. . Buna göre, 2023 yılı üretim tedbirlerinin hububat ve diğer bitkisel ürünlerde yaklaşık 73,6 milyon ton, sebzelerde 32,2 milyon ton, meyve, içecek ve baharat bitkilerinde ise 26,9 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.
2023 yılında tahıl üretiminin bir önceki yıla göre artacağı iddia ediliyor.
Hububat üretim tedbirlerinin 2023 yılında bir önceki yıla göre %2,1 artarak yaklaşık 39,5 milyon tona ulaşacağı iddia ediliyor.
Bir önceki yıla göre buğday üretimi %3,8 artarak 20,5 milyon ton, arpa üretimi %1,2 artarak 8,6 milyon ton, çavdar üretimi %4,4 artarak 285 bin ton, yulaf üretimi %2 artarak, yüzde 7 artarak 375 bin ton olacak.
Baklagiller grubunda nohut üretiminin 580 bin ton, kuru fasulyede 270 bin ton ve kırmızı mercimek üretiminin ise 400 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Yumrulu bitkilerden biri olan patatesin bir önceki yıla göre yüzde 5,8 artarak 5,5 milyon ton üreteceği iddia ediliyor.
Yağlı tohumlardan soya fasulyesi üretiminin %3,2 azalarak 150 bin ton, ayçiçeği üretiminin ise yaklaşık 2,6 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.
Şeker pancarı üretiminin %13,2 artarak 21,5 milyon tona ulaşacağı varsayılmaktadır.
2023 yılında sebze üretiminin bir önceki yıla göre artacağı varsayılmaktadır.
Sebze işlerinin üretim büyüklüğünün 2023 yılında bir önceki yıla göre %1,9 artarak yaklaşık 32,2 milyon tona ulaşacağı tahmin edilmektedir.
Hıyarda yüzde 13,8, domateste yüzde 3,8, kuru soğanda yüzde 1,1, karpuzda yüzde 7,3, kavunda yüzde 9,3, sakız kabağında yüzde 2,6 üretim düşüşü olacağı tahmin ediliyor. .
2023 yılında meyve üretiminin bir önceki yıla göre artacağı varsayılmaktadır.
Meyve, içecek ve baharat bitkileri üretim ölçüsünün 2023 yılında bir önceki yıla göre %0,3 artarak yaklaşık 26,9 milyon tona ulaşacağı varsayılmaktadır.
Meyve kümesinde bir önceki yıla göre elmada yüzde 1,3, zeytinde yüzde 25 üretim azalması beklenirken, şeftali ve nektarin de yüzde 7,8, kirazda yüzde 18,6, kirazda yüzde 1,6 artış olacağı tahmin ediliyor. çilekte %.
Turunçgillerden mandalinada yüzde 12,6, portakalda yüzde 17,2 ve limonda yüzde 13,4 üretim artışı öngörülüyor. Fındıkta yüzde 4,6’lık üretim düşüşü, antep fıstığı üretiminde ise yüzde 0,3’lük artış olacağı iddia ediliyor.
Muz üretiminde yüzde 7,2’lik düşüş olacağı tahmin ediliyordu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı