İslam İşbirliği Teşkilatı ve Küresel Güney ülkelerinden Gazze için ateşkes çağrısı
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler ve “Küresel Güney” ülkeleri, İsrail’in ablukası ve yoğun saldırıları altındaki Gazze için ateşkes çağrısında bulundu.
Filistin Daimi Gözlemci Misyonu’nun talebi üzerine Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi tarafından Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki durumun ele alınması amacıyla bir program düzenlendi.
Programa Filistin’in BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi İbrahim Khraishi, Türkiye’nin BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi İtimat Begeç, İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinin ve Küresel Güney ülkelerinin büyükelçileri ile BM yetkilileri katıldı.
İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler ve BM personeli için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan program, Maldivler’in BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Asim Ahmed’in ortak imzayla yayınlanan ortak bildiriyi okumasıyla devam etti. 70’den fazla ülkenin BM Daimi Temsilcilerinden oluşuyor.
Ahmed, Filistin sağlık otoritelerinin verilerine göre son ayda 11 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini, bunların yüzde 75’inden fazlasının kadın ve çocuk olduğunu hatırlattı.
26 bin Filistinlinin yaralandığını belirten Ahmed, akaryakıt ve elektrik sıkıntısı nedeniyle hastanelerin durma noktasına geldiğini kaydetti.
Ahmed; Mülteci kampları, binalar, okullar, ambulanslar, camiler, kiliseler gibi sivil yapıların doğrudan hedef alındığını ve Gazze’deki konutların en az yüzde 45’inin yıkıldığını belirtti.
Gazze için “derhal ateşkes” çağrısında bulunan Ahmed, uluslararası topluma Gazze halkına acil insani yardım erişiminin sağlanması ve temel insani ihtiyaçların karşılanması için azami baskı uygulanması çağrısında bulundu.
“Tüm rehineler ve siyasi mahkumlar serbest bırakılmalıdır. Cenevre Sözleşmeleri kapsamında korunan sivil tesisler, özellikle acil durum barınakları olarak kullanılan BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) okulları dahil olmak üzere BM güvenli bölgeleri korunmalıdır. Yerinden edilmiş siviller için” dedi Ahmed. “Dokunulmazlığı için gerekli tedbirlerin alınması için harekete geçilmelidir.” Bu kelimeyi kullandı.
BM Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu’na erişim çağrısı
Filistinlilerin Gazze’de veya Gazze’den zorla yerinden edilmesine son verilmesi gerektiğini vurgulayan Ahmed, “Uluslararası insani hukuk ve BM kararlarının gerektirdiği şekilde, Filistinli sivillerin hayatlarının korunması ve Filistin halkının uluslararası korunması yönünde çağrıda bulunuyoruz.” söz konusu.
???????Ahmed, İsrail’e, BM Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu’nun İsrail’e, Doğu Kudüs’e ve işgal altındaki Filistin topraklarına derhal erişmesine izin vermesi çağrısında bulundu.
Uluslararası toplumun uluslararası hukuk kapsamındaki önemli yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Ahmed, “Uluslararası toplum elindeki sayısız araçla ne kadar erken harekete geçerse, akan kan da o kadar çabuk sona erecektir.” söz konusu.
Büyükelçi Khraishi, İsrail saldırıları sırasında Filistin’de yaşananlar ve son durum hakkında bilgi verdi.
BM Soruşturma Komisyonu’nun Gazze’deki durum hakkında Cenevre’deki tüm ülkelerin misyonlarını bilgilendirdiğini belirten Khraishi, BM İnsan Hakları Konseyi’nin Gazze’de özel bir oturum düzenlemesinin de seçenekler arasında yer aldığını söyledi.